Stockholm

Servicehuset Pilträdet blir kommunalt

Upphandlingen om att driva servicehuset Pilträdet på Kungsholmen i Stockholm avbryts, och personalen erbjuds kommunal anställning. Inget av anbuden uppfyllde kraven, enligt en enig stadsdelsnämnd.

Pilträdet har drivits av privata Aleris AB, som hade erbjudande om att driva Pilträdet vidare i ytterligare två år.

Vid mötet i stadsdelsnämnden på torsdagskvällen hade politikerna tre anbud att ta ställning till – och ett av dem, från Aleris, diskvalificerades direkt, eftersom företaget ville ha en högre ersättning än vad stadsdelen erbjudit.

Stadsdelsnämndens ordförande, moderaten Regina Kevius, säger att det var en upphandling till fast pris. Och de andra två anbuden höll inte måttet när det gällde kvaliteten.

Från och med den 1 juni blir alltså servicehuset Pilträdet med 150 boende kommunalt drivet igen.

Regina Kevius säger att det ställer höga krav på stadsdelen, med många nyanställningar, eftersom även äldreboendet Serafen i vår övergår i kommunal regi. De anställda vid det båda äldreboendena får alltså erbjudande om att bli kommunalt anställda. 

Också Serafen drivs av Aleris, men där har stadsdelen tidigare beslutat att ta tillbaka verksamheten, sedan det visat sig att företaget inte kunde garantera en god omvårdnad. Serafen blir kommunalt drivet  senast 1 april.

På Pilträdet omvårdnaden fungerat bra, enligt Regina Kevius, men samtidigt säger hon att kommunen också kommer att erbjuda de boende en god kvalitet vid Pilträdet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".