Svårt hitta pengar till utbyggnad. Foto: Scanpix.

Flera frågetecken kring framtida tvärbana

Det finns flera frågetecken kring tvärbanans framtida sträckning. Dels gäller de den planerade förlängningen till Solna, dels det som kallas Tvärbana Ost som ska förbinda Stockholm med Nacka.

I nästa vecka kommer SL ta ställning till en delvis ny budget för trafiken på Saltsjöbanan och tvärbanans östra del, där inriktningen i första hand är att spara pengar.

I flera år har Danvikslösen, en kombination av nya vägdragningar, Saltsjöbanan, tvärbanan, samt nya bostäder och arbetsplatser i området diskuterats. Men egentligen är man inte mycket närmare en slutgiltig lösning än när man började.

I likhet med att det fattas miljardbelopp till Tvärbanans förlängning till Solna, vilket Radio Stockholm tidigare berättat om, så är bristen på pengar för Tvärbana Ost mellan Stockholm och Nacka ett stort bekymmer.

Flera olika tänkbara lösningar finns. Det enda som Stockholms stad, Nacka kommun och SL verkar överens om är dock att det ursprungliga fullskaleförslaget, som skulle kosta en bit över 5 miljarder blir alldeles för dyrt - i synnerhet som staten nu börjat hålla allt hårdare i bidrags-plånboken.

Ett av de största bekymren har tidigare varit den gamla Danvikstullsbron och Saltsjöbanans spår. De är helt enkelt gamla och slitna, men kan, enligt SL, hållas vid liv ytterligare några år längre än det var tänkt. Det skulle i så fall ge mer tid att fundera på hur den allra bästa och mest ekonomiska lösningen för framtidens Danvikslösen ska se ut.

Men att Saltsjöbanan, även efter en upprustning ska gå ända in till Slussen är fortfarande huvudspåret. Däremot hamnar troligen inte tvärbanan från Sickla i en ny tunnel som det har diskuterats, utan mer troligt är att den går uppför Folkkungagatan och Katarinavägen till Slussen.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".