Nedskärningarna inom Komvux orsakade kraftiga protester 2007. Foto: Scanpix.
Stockholm

(S) vill införa fler platser på komvux

Socialdemokraterna i Stockholm förslår 1 000 nya platser till Komvux för att möta den ökande arbetslösheten. Fler stockholmare måste få möjlighet att läsa upp sina betyg, anser partiet.

Trycket på vuxenutbildning ökar i lågkonjuktur, säger oppositionsborgarråd Roger Mogert (S) som är vice ordförande i utbildningsnämnden.

– Det kommer att behövas mer studieplatser. Alla som vill studera vidare ska kunna göra det, säger Roger Mogert (S).

Men det här löser väl inte det faktum att antalet jobb minskar?

– Nej, det gör det inte. Däremot kommer många enskilda personer stå bättre rustade.

Finanskrisen lämnar nu tydliga spår på Stockholms arbets-marknad. I januari var antalet arbetssökande 15 870 – nästan 23 procent fler än under samma månad förra året. Under samma period halverades antalet lediga jobb hos Arbetsförmedlingen.

För att möta den ökande arbetslösheten vill socialdemokraterna göra en stor utbyggnad av Stockholms vuxenutbildning. Partiet menar att 1 000 nya komvuxplatser måste inrättas från och med i höst och att 30--40 miljoner kronor måste skjutas till. Risken är annars att jobbkrisen slår hårt mot Stockholm och framförallt mot unga och andra oetablerade på arbetsmarknaden.

Men Stockholms skolborgarråd ser det annorlunda.

– Blir det en ökad efterfrågan på komvux så måste vi naturligtvis titta på det, men det är också viktigt att påpeka att än så länge har vi inte sett detta i Stockholm, säger Lotta Edholm (FP).

I juli 2007 skärpte den borgerliga majoriteten antagningskraven till komvux för att spara pengar. De nya reglerna innbär att endast de gymnasieelever som saknar betyget godkänt i ett ämne kan läsa upp betyget. De som fått godkänt, men behöver komplettera för att kunna söka till högre utbildning, nekas alltså plats.

Sedan beslutet togs har antalet heltidsstuderande på komvux i Stockholm minskat med nästan 3 300 personer, till omkring 9 200, jämfört med läsåret innan.

Socialdemokraterna menar att omkring 1 000 personer nekats tillträde till komvux. Men Marc Hedlund, som läser in fysik, kemi, biologi och spanska på Åsö Vuxengymnasium på Södermalm, har nästan aldrig hört talas om någon som sökt till Komvux men inte kommit in.

– Har man behörighet så kommer man in. Det ska mycket till om man inte blir antagen, men då är det uppseendeväckade. ”Wow, kom du inte in” typ, säger Marc Hedlund.

– Jag har ju gått fyra terminer och jag har alltid fått gå det jag har velat.

Men Gent Abraham, som också läser på Åsö Vuxengymnasium, tycker att förslaget om att öka antalet komvuxplatser är bra.

– Jag tycker att det är bra, jättebra faktiskt att det finns sådana möjligheter. Särskillt för invandrare du vet som oss, säger Gent Abraham.

– Det finns många som jag känner av mina kompisar som vill komma in här på utbildningen, säger hon.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Komvux i Stockholms stad

Antal heltidsstuderande:
Läsår 2007/08 – 9 113.
Läsår 2006/07 – 12 293.
Läsår 2005/06 – 13 271.

Antal kursdeltagare totalt:
Läsår 2007/08 – 47 311.
Läsår 2006/07 – 71 024.
Läsår 2005/06 – 79 293.

Källa: Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".