Försäljningen av miljöbilar rasade

Försäljningen av miljöbilar rasade i Stockholm i januari. Jämfört med samma månad 2008 har försäljningen mer än halverats. Branschorganisationen Bil Sweden vill därför se någon form av ny subvention för att åter få fart på försäljningen.

- Svenska regeringen gör dubbelfel just nu. I övriga länder i Europa stimulerar man nyförsäljning och stimulerar utskrotning av gamla bilar. Svenska regeringen gör precis tvärtom, man tar bort alla stimulanser, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden.

Vid årsskiftet försvann befrielsen från trängselskatt för nya miljöbilar. Samtidigt slopades den fria boendeparkeringen för miljöbilar i Stockholm och vid halvårskiftet tas miljöbilspremien bort.

Det här gör att det blivit dyrare att åka ny miljöbil samtidigt som bensinpriset har sjunkit. Och det syns i statistiken. I januari i fjol såldes drygt 2 000 nya miljöbilar här i länet - i år 950. Visserligen dyker hela bilförsäljningen, men miljöbilarna har tappat mer.

Miljöborgarrådet Ulla Hamilton (M) ser en koppling mellan trängselskatt och sjunkande försäljning.

- Det är ju uppenbarligen så att den här förändringen att miljöbilsundantaget när det gäller biltullarna har påverkat, om man nu ska dra slutsatser redan efter en månad, vilket kanske är lite tidigt.

Innebär det här då att ni funderar över nya subventioner?

- Det här är ju en riksdagsfråga, det är ju inte någonting som vi i staden kan bestämma över. Men om det är så att det blir problem, att det fortsätter att sjunka, så får vi ju fundera på om vi måste nalka oss regeringen i den här frågan.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".