STOCKHOLM

Mindre knark på krogarna

Droganvändningen på krogar i Stockholms innerstad ser ut att minska, enligt en undersökning som gjorts bland personalen på krogarna.

Bakom undersökningen står en avdelning vid Beroendecentrum, kallad STAD, Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem.

Johanna Gripenberg, som varit med och gjort studien, säger att personalen märker en stor förändring.

- De ser mindre narkotika på krogarna där de arbetar, de har ändrat sin inställning till en mer restriktiv hållning och att de faktiskt själva uppger att de har minskat sitt eget användande av narkotika.

I undersökningen från förra året svarar 76 procent av krogpersonalen att de under det senaste halvåret har sett drogpåverkade gäster. Det kan jämföras med 83 procent år 2001. Att allt färre personer använder narkotika på krogen är en bild som delas av Jonas, som jobbar på krogen Sturehof på Stureplan i centrala Stockholm.

- Det har ju minskat, det kan man säga. Det är ingenting man vill ha på krogen, folk ska ju äta och dricka, och hellre köpa drinkar än springa och ta knark på toaletterna.

Men trots att narkotikaanvändandet ser ut att ha minskat i Stockholms innerstad är det alltså fortfarande tre av fyra kroganställda som sett gäster som varit påverkade av droger.

Eden Habtegabir, som ofta går ut på krogar kring Stureplan, tror inte att det är särskillt svårt att få tag på narkotika.

- Det dealas, folk är påtända på dansgolvet oftast, i krogkön. Vill man kan man nog få tag på det, det är min uppfattning.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".