Fortsatt kritik mot Konstfack-projekt

Flera personer har reagerat kraftigt efter att en film som en elev vid högskolan Konstfack visats på en utställning i helgen. Filmen visar hur en maskerad man vandaliserar en tunnelbanevagn.

SL har polisanmält händelsen och kräver skadestånd och kulturministern, Lena Adelsson Liljeroth, reagerade kraftigt när hon såg filmen på utställningen.

Dan Östman, chef för Stockholmspolisens klottergrupp, förstår inte hur Konstfack resonerat.

- Det är ju en dokumentation över ett ganska grovt brott. Att visa det här på en konstutställning, det framstår för mig som ganska omdömeslöst att göra det, säger han till Radio Stockholm.

För några veckor tvångsomhändertogs en kvinnlig elev på Konstfack efter att ha fejkat att hon var psyksjuk och självmordsbenägen. Det hela har polisanmälts av vårdpersonal på psykakuten. Nu polisanmäls alltså skolan igen efter klotterfilmen, som visades på en konstmässa i helgen.

Olof Glemme, perfekt för Konstfack, säger att klotterprojektet inte skulle ha godkänts med de riktlinjer som skolan har nu. Han säger också att man nu ska gå igenom de konstprojekt som pågår på skolan.

- Jag kommer att ta upp det här med lärarna och be dem tänka över vilka projekt deras studenter arbetar med.

Chefen för Stockholmspolisens klottergrupp kallar Konstfack för omdömeslöst. Vad säger du om det?

- Jag tycker att det hade varit bättre om vi hade haft de här riktlinjerna innan det här verket visades, så självkritisk måste jag vara.

Att Konstfack hamnat i blåsväder är något som alla elever känner av, säger Erik som är elev på skolan.

- Som tur är står det inte Konstfack tatuerat i pannan på en, och det är ju egentligen något man borde vara stolt över, att gå här, säger han.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".