Arenan i Solna får plats för 50 000 åskådare på matcher. Illustration: Scanpix.
SOLNA

Grönt ljus för nya Nationalarenan

Bygget av den nya Nationalarenan i Solna kan nu starta. På måndagen gav kommunfullmäktige i Solna grönt ljus för detaljplanen, som förutom arenan, bland annat innehåller bygget av ett stort köpcentrum, Mall of Scandinavia. Men den politiska oppositionen i fullmäktige deltog inte i beslutet.

– Det finns saker fortfarande som vi inte känner till i ärendet, vi har inte full insyn i de ekonomiska villkoren till exempel. Då är det dumt att säga grönt ljus och kör innan vi får reda på det. Det kan vi inte ta på vårt ansvar, säger Johanna, Graf, gruppledare för Socialdemokraterna i Solna

Förutom en ny fotbollsarena ska det byggas hotell, kontor och ett nytt köpcentrum med över 200 butiker i området vid Solna station. Solna stad bidrar som delägare i Arenabolaget, med marken som värderas till 218 miljoner kronor. Fyra privata aktörer satsar tillsammans drygt en miljard. Ytterligare en miljard ska lånas.

Oppositionens kritik riktar sig mot att kommunens representant i Arenabolaget inte tillåts offentliggöra information om exempelvis bolagets låneavtal. Det har nyligen också kritiserats av stadens revisorer i en rapport.

Revisorerna pekar på att kommunen egentligen inte utrett dom ekonomiska riskerna med att medverka i projektet.  Lars-Erik Salminen, moderat ordförande i kommunstyrelsen, säger att man tar till sig revisorernas synpunkter och ska agera.

– Jag tycker inte att det är ett stort risktagande, men vi har ett risktagande och det har vi tagit till oss, det har ju revisorerna sagt.

Vid fullmäktigemötet på måndagen enades alla sju partier om att man ska försöka förhandla sig till mer insyn i Arenabolaget. Man har också beslutat att kommunen ska göra en riskanalys. Lars-Erik Salminen är ändå övertygad om vinst när bygget nu blir verklighet.

– Vi kommer få tillbaka pengarna med råge när det här projektet går igång, det finns inte en solnabo som kommer förlora en enda krona på det här, säger Lars-Erik Salminen, moderat ordförande i kommunstyrelsen.

Den positiva synen på arenabygget, går igen även hos oppositionen. För trots kritiken, och trots att man inte deltog i beslutet på måndagen, försökte man alltså inte heller fördröja det.

– Nej obstruera tjänar ingen på, det är bättre att vi följer den väg vi har beslutat, däremot vill vi inte ha det här stora köpcentret, men det är detaljer, vi är överens om att bygga arenan, det är det viktigaste, säger Johanna Graf, gruppledare för Socialdemokraterna i Solna.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".