Stockholmarna blir allt fler. Foto: Scanpix.

Stockholms län växer mest i landet

Befolkningen i Stockholms län ökade med drygt 31 000 personer eller 1,6 procent förra året. Det visar statistik från SCB.

Förra året ökade länets befolkning med drygt 31 000 personer, eller 1,6 procent.

Det var en dubbelt så stor ökning som i landet som helhet. Det var bara två andra län som hade en befolkningsökning på mer än en procent, nämligen Skåne och Uppsala län. Sex av Sveriges län fick minskad befolkning förra året.

Men det är inte inflyttning från resten av Sverige som förklarar den stora ökningen i Stockholms län. Den största ökningen var det så kallade flyttnettot från utlandet, det vill säga att antalet människor som invandrade var betydligt fler än de som utvandrade.

Invandringen ökade länets befolkning med drygt 15 000 personer, eller nästan halva befolkningsökningen.

Den andra stora förklaringen är födelseöverskottet - att antalet stockholmare som föddes förra året var betydligt fler än de som dog.

Födelseöverskottet i Stockholms län innebar en befolkningsökning på mer än 12 000 personer.

Totalt innebär det här att antalet invånare i Stockholms län nu är nästan två miljoner. Den gränsen lär också passeras någon gång i år.

Per Stahre
per.stahre@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".