Svårt att ändra på betalning för tvångsvård

Förslaget att ändra betalningssystemet för tvångsvård av missbrukare blir svårt att genomföra, det tror Statens Institutionsstyrelse, SiS. Förslaget går ut på att kommunerna inte ska betala för den tid som en missbrukare vårdas utan efter hur vården lyckas.
Förslaget är intressant men väldigt svårt att genomföra, säger Per Wallin administrativ direktör på SiS, till Radio Stockholm. -Varje missbrukare som vi tar hand om har ju sin egen problematik och olika förutsättningar. Det gör ju att det blir väldigt svårt att tillämpa ett sådant här system, säger Per Wallin. Som vi berättade i Stockholmsnytt i morse så vill Haninges kommunstyrelseordförande Pelle Svensson (s) att kommunerna inte ska betala för antalet vårddygn utan för hur bra vården lyckas. Pelle Svensson menar att hans förslag skulle leda till att fler kommuner skulle placera missbruka på institution och att kraven på vårdgivarna skulle öka. Men Per Wallin på SiS tror att det kan bli svårt eftersom de flesta missbrukare som tvångsvårdas har väldigt allvarliga problem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".