stockholms län

Dömda heroinister får hjälp mot missbruk

Heroinister inom Kriminalvården i Stockholms län har fått möjlighet till bättre behandling mot sitt missbruk. Genom projektet ITOK, mellan Stockholms läns landsting och Kriminalvården, har fler personer blivit drogfria.

28-årige Jonas har dömts för ett 20-tal brott – mest narkotikarelaterade stöld- och våldsbrott. Sedan han fick hjälp mott sitt heroinmissbruk i höstas har han fått ersättningspreparaten Subuxon och nu Metadon.

– Jag tog heroin varje dag, käkade jättemycket tabletter. Sen 2007 så var jag med om en tunnelbaneolycka, blev påkörd av tunnelbanan, och var väldigt nära döden på grund av att jag var påverkad. Jag spräckte hela mitt huvud. Tiden efter det knarkade jag så mycket så att jag har så stora minnesluckor så jag minns faktiskt inte så mycket, berättar han.

Samarbetet mellan Kriminalvården, socialtjänsten och Stockholms Beroendecentrum har pågått sedan augusti 2007 och har resulterat i att 86 kriminellt belastade heroinister i länet har inlett behandling mot sitt missbruk – nio har övergått till ordinarie beroendemottagningar och tre är idag självförsörjande.

Projektet kostar fyra miljoner kronor om året, men samhällsvinsterna beräknas uppgå till 20 gånger mer tack vare uteblivna sjukvård- och domstolskostnader. Därför har Stockholms landsting nu, som första och enda i landet, beslutat att permanenta samarbetet. 

– Vi ser att det var en väldigt stor framgång och det är därför vi permanentar den här verksamheten, säger Birgitta Rydberg (FP).

Det som är speciellt med samarbetet är att missbrukaren får hjälp redan på anstalen. Patienten har tillgång till både läkare, psykolog och socialtjänst och får en skräddarsydd behandlingsplan.

Koordinator Daniel Uppström säger att projektet ofta är livsavgörande för patienterna.  

– Det blir inte det här socialpolitiska gatloppet för att kunna få hjälp, vi samlar insatserna och resurserna på ett ställe för att underlätta den svåra övergången från sluten kriminalvård till livet i frihet.

– För en opiatberoende som inte får behandling när han kommer ut så innebär det ofta återfall, och då är de ofta snabbt tillbaka på anstalten, säger Daniel Uppström.

För Jonas har projektet varit en räddning. Han har flera gånger varit nära döden på grund av sitt missbruk och tror inte att han hade levt idag om han inte fått hjälp.

Jonas ska snart få en egen lägenhet och funderar på att börja läsa på komvux, men viktigast av allt är att återfå vårdnaden om sin dotter som idag bor på familjehem. 

– Nu har jag fått hjälp och min flickvän har också fått hjälp och vi har en liten dotter som vi nu ska få hem igen, om vi sköter oss.

Fotnot: Jonas heter egentligen något annat.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".