Tio mottagningar kan säljas.

Kritik mot försäljning av Folktandvården

De anställda vid de mottagningar hos Folktandvården som föreslås bli privata har på många håll reagerat kraftigt på beskedet. Flera vänder sig också emot att en privatisering av deras kliniker skulle leda till ökad mångfald.

Enligt den borgerliga landstingsledningen sker försäljningen för att stärka konkurrensen och sänka priserna för tandvård. Hur det ska gå till har i alla fall de anställda på Folktandvården i Salem svårt att förstå. Janica Norman är klinikchef där.

- I den här kommunen, och det är ju det mina medarbetare frågar sig också, så finns det två privattandläkare som har en gruppraktik, och det finns vi, som är en Folktandvårdsklinik. Då undrar jag, och medarbetarna litegrann, så klart, vad innebär det när det gäller konkurrens och mångfald?

Frågan synes vara berättigad. I Salems centrum ligger idag den privata tandläkaren och den offentligt drivna Folktandvården vägg i vägg.

Radio Stockholm har ringt runt till samtliga de tio Folktandvårdmottagningar i länet som förslås bli privatiserade. Listan som Folktandvårdens styrelse lagt fram innehåller bland annat tandläkarmottagningarna i Järna, Kallhäll, Alby, Rimbo, Jordbro, Salem och Bollstanäs.

Inte på någon av de berörda mottagningarna verkar det vara jubel och glädje bland de anställda. Tvärtom vittnar flera verksamhetsansvariga istället om många frågor, oro och nästan chock efter beskedet.

Bita Lindecrantz, verksamhetschef för Folktandvården i Bollstanäs i Upplands Väsby går ett steg längre. Hon är arg och besviken, säger hon.

- För det första gentemot mina medarbetare, som har valt att jobba på Folktandvården. Även besvikelse mot våra patienter, som har valt oss, att gå på Folktandvården. Så det är ett stort bekymmer för oss vad vi ska svara, varför de inte får gå hos oss längre, säger hon.

Folktandvården har idag 20 procent av vuxentandvården och över 80 procent av barntandvården i Stockholms län.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".