STOCKHOLM

"De förstör för oss"

I Tensta har flera ungdomar reagerat efter oroligheterna på måndagkvällen. Radio Stockholm har träffat ungdomar som är upprörda över att ett fåtal ungdomar ger området dåligt rykte genom att vandalisera och anlägga bränder i området.

Vid oroligheterna i måndags var ett 40-tal ungdomar inblandade. En som såg händelserna och vänder sig emot vad som hände är 18-åriga Daria Kader.

- De hade tänt på någon container och en parkbänk. De hade till och med bett polisen kommit fram till dem. En av de här sa själva ”Kom och gör någonting, sätt stopp för det här, det är ju därför ni är här”.

Daria Kader menar att ungdomsgänget ville provocera polisen. Det är inte första gången ungdomar i Tensta utmanar polis och ordningsvakter, skjuter fyrverkerier i tunnelbanan eller kastar sten på brandkåren.

I Tensta har man bland annat satsat på omfattande nattvandring och fler väktare men ändå återkommer problemet med bråkiga ungdomar.

22-åriga Marianne Abdi menar att det främst är bråkstakarnas familjer som måste reagera.

- Deras föräldrar och vuxna som finns omkring att de ska göra någonting. Som till exempel om min bror gör någonting, om vi inte gör någonting, då kan han göra samma sak igen.

En annan ung kvinna är ledsen över att Tensta får dåligt rykte av händelserna.

- Jag trivs här, det är en bra skola. Det är bara ungdomar som förstör för oss, det är bara de som gör att vi får dåligt rykte.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".