Strid om Horstensleden

Stockhoms Hamnar trycker på för att regeringen ska godkänna Horstensleden, en ny fartled för stora färjor via Värmdö och har skickat en skrivelse till näringsdepartementet. Men Värmdö kommun gör allt för att stoppa den nya farleden.

Kommunen har ansökt hos Länsstyrelsen om att området kring ögruppen Horsten ska bli marint naturreservat.

Kryssningstrafiken till Stockholm ökar, bland annat på grund av investeringar i nya hamnar i Ryssland, säger Christel Wiman, vd för Stockholms hamnar.

Hon menar att alla tjänar på att färjorna kan ta en snabbare väg än genom nuvarande Furusundsleden.

- Svensk ekonomi, Stockholms näringsliv, turism, sjöfart, transporter kommer att tjäna på detta och i och med att man till exempel gör investeringar i St Petersburg med sju nya kryssningskajer, ja, då innebär det att med detta följer att man också vill gå till Stockholm. Därför så ökar, trots att det är lågkonjunktur, antalet kryssningsanlöp till Stockholm, säger Christel Wiman.

Sjöfartsverket, Luftfartsverket, Vägverket och Banverket ska i september i år lämna in ett gemensamt förslag till regeringen på investeringar under åren 2010- 2012. Det är för att se till att skapandet av Horstensleden nu prioriteras, som Stockholms hamnar skickat en skrivelse till näringsdepartementet.

Men Värmdö kommun protesterar. En ny färjeled i Värmdös vatten skulle innebära att man spränger längs med havsbottnen, och det hotar livet på bottnen där, säger Lars Fladvad utvecklingschef i Värmdö.

- Värmdö kommun ser inga vinster med att göra den här leden, utan det är snarare så att man kommer att förstöra unika marina miljöer.

Genom att ansöka hos länsstyrelsen om att vattnen kring Horstensöarna ska få bli marint reservat, hoppas man kunna skydda bottnen. Detta trots att Sjöfartsverket kommit fram till att den nya leden, inte skulle skada miljön där.

- Den uppfattningen delar inte Värmdö kommun och då måste man kanske titta lite ytterligare på det.

Anna-Klara Bankel

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".