Tentasal på Stockholms universitet.

Studentfusk ger ofta korta avstängningar

När studerande som fuskat stängs av från studier vid universitet och högskolor, handlar det ofta om korta perioder på några veckor. Det visar en rundringning som Radio Stockholm har gjort. 

Radio Stockholm har tidigare berättat att allt fler fuskande elever stängs av från undervisningen.

Även ett kortare straff får konsekvenser för studierna, säger Therese Kruse, handläggare på disciplinnämnden vid Södertörns Högskola.

- Ja, det beror ju helt på när på året det inträffar, vilken kurs det är och så. För en del går det säkert bra att läsa ikapp och för andra blir det krångligare att ta igen det man har missat. De vanligaste avstängningarna ligger mellan fyra veckor och tre månader, beroende på vad det gäller och hur allvarligt disciplinnämnden ser på det man har gjort.

Sex månader kan en högskolestudent stängas av på grund av diciplinära skäl. Högskoleföordningen rekommenderar högst tre månaders avstängning för just fusk. Vid universiteten och högskolorna i Stockholmsområdet brukar en typisk avstängning efter fusk vara runt sex veckor. Under den tiden får studenten inte vistas i skolans lokaler eller lämna in några arbeten.

Men viss hänsyn tas till studentens situation. Har man till exempel en inplanerad praktik som är viktig för utbildningen så stängs studenten sällan av under just den perioden. Har eleven en sluttenta som ska skrivas de närmsta dagarna träder avstängningen i kraft först efter den. De poäng eleven missar under avstängningen kan han eller hon ta igen senare, många gånger utan att komma efter i studierna.

Det tuffaste med en avstängning kan vara den ekonomiska biten, säger Therese Kruse.

- Ja, bland annat blir man av med studiemedlet för den perioden och det kanske är det besvärligaste för en del. Studierna kanske är lätttare att ta igen än att ordna sin ekonomi.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".