STOCKHOLM

Flytt av bussgarage kritiseras

Det närmar sig byggstart för SL:s nya bussgarage vid Hornsberg i Stockholm. Kommunstyrelsen tog på onsdagen beslut om projektet. Garaget ska i huvudsak byggas under mark. Men Miljöpartiet är kritiskt.

Byggprojektet försvaras av Moderaterna.

- Det är en mycket viktig del i två avseenden, dels att det ger oss möjlighet till 750 nya bostäder och dessutom att bli av med det här bussgaraget som i sin nuvarande form naturligtvis inte är något angenämnt eller vackert inslag i stadsmiljön, säger finansborgarrådet Sten Nordin (M).

Hur kommer omgivningen att påverkas av det planerade bussgaraget?

- Ja, det är klart att under byggtiden kommer det att bli vissa behov av att flytta idrottsplats och andra saker tillfälligt. Men när det väl är byggt så kan vi ju återställa mycket av grönytor, rusta upp parkområden och göra en bra boendemiljö i det här området.

Västra Kungsholmen är ett av stadens större bostadsprojekt med totalt 5 000 nya lägenheter. På bussgaragetomten ska det bli 750 bostäder plus kontor.

Men planerna får kritik från Miljöpartiet. Både Kristinebergs slottspark och idrottsplatsens kulturhistoriskt intressanta miljöer påverkas när garaget grävs ned.

- Vi förstör ju en historisk miljö och sen så naggar vi Slottsparken i kanten och det är helt oacceptabelt. Vi tycker att man ska lägga bussdepån under Essingeleden på redan exploaterad mark, säger oppositionsrådet Yvonne Ruwaida (MP).

- Alla de här naturvärdena går inte att återställa. Man skapar en annorlunda miljö och man gör en del förstörelse som man inte kommer att kunna restaurera på något sätt.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".