STOCKHOLM

Hårda straff yrkas för Kistamord

Kammaråklagaren yrkade på hårda fängelsestraff för knivmordet på en 23-årig man i Kista i nordvästra Stockholm förra året, när rättegången avslutades på onsdagen.

Det var i oktober förra året som Ahmed Ibrahim Ali, också kallad Romario, knivhöggs till döds på motorvägen i Kista i nordvästra Stockholm och lämnades död utan Karolinska Universitetssjukhuset. Två av hans vänner blev också knivhuggna men överlevde.

De skadade männen minns inte vem det var som högg och det är fortfarande oklart vad det var som hände under mordkvällen. Ingen av de minst 12 unga män som fanns på brottsplatsen säger sig ha sett det dödliga knivhugget.

Tre personer har åtalats och en 18-årig pojke har erkänt och misstänks för mord och mordförsök, en 20-åring och en 16-årig pojke misstänks för medhjälp.

När rättegången avslutades i Attunda tingsrätt på onsdagen yrkade åklagaren Ewa Tvengström på att den mordåtalade 18-åringen döms till 14 års fängelse, men att hans ålder bör pressa ned straffet till sju år.

20-åringen bör dömas till ett flerårigt fängelsestraff, anser åklagaren, eftersom att han varit mycket aktiv under mordkvällen.

När det gäller 16-åringen är besvisläget svagt, men åklagaren anser ändå att han bör dömas till ungdomstjänst för grov missahandel, rapporterar Dagens Nyheter på nätet.

Pojkarnas advokater anser däremot att de bör frias. Den mordåtalade 18-åringens advokat Johan Åkermark yrkade i sin slutplädering på att åtalet bör ogillas på grund av osäkerheten i sin klients erkännande.

18-åringen har till exempel inte velat säga vem som gett honom kniven eller vem av kompisarna som gjort vad. Han har också uppgett att de hugg han utdelade träffade på framsidan av offren när det i själva verket var på baksidan.

Det finns misstankar om att den mordåtalade 18-åringen har erkänt mordet för att skydda andra personer, men det har polisen inte kunnat bevisa.

Domen kommer på fredag i nästa vecka.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".