Stockholm Gas stäms av kunder

Företaget Stockholm Gas AB stäms för avtalsbrott, för att de ska sagt upp gasleveranserna till cirka 2700 kunder i västerort och söderort i Stockholm. Bakom stämningsansökan, som idag lämnades in till Stockholms tingsrätt, står föreningen Gaskunder 2700.

- Vi stämmer dem för avtalsbrott eftersom de på oskäliga grunder nu ensidigt säger upp gasleveranserna till oss småhusägare, säger Mårten Paulsson, en av medlemmarna i föreningen.

Föreningen gaskunder 2700 har fått sitt namn efter antalet kunder som blir av med gasen när Stockholm Gas säger upp avtalen. Det är främst hushåll i Enskede och Bromma som använder sig av gasen till spisar och uppvärmning av husen.

Föreningen har stämt Stockholm Gas för avtalsbrott eftersom bolaget har beslutat att inom fyra år ska bolaget sluta leverera gasen till dessa områden.

- Det är en värmekälla som jag och många andra ganska nyligen har blivit ganska aggressivt påsålda av Stockholm Gas eller deras företrädare Stockholm energi, säger Mårten Paulsson.

Stockholm Gas ger kunder som friviligt gör sig av med gasen en ersättning för det. Men enligt Mårten Paulsson täcker inte ersättningen kostnaderna i många fall.

Mathias Edstedt som är VD för Stockhom Gas tycker att det är tråkigt att företaget stäms av kunderna, men säger att det inte är lönsamt att levera gas till de kunder som finns i områdena.

- Under flera år har nu kundunderlaget minskat, särskilt i småhusområdena i Stockholms förorter och särskilt kunder som har använt gas för uppvärmning.

Mathias Edstedt känner inte igen att bolaget skulle ha marknadsfört gasen som ett bra allternativ under senaste åren.

- Det är riktigt att en marknadsföring skedde i början av 2000-talet, en aktiv marknadsföring, och det är också en av anledningarna till att omställningsstödet är förhållandevis stort till de som har nyare pannor, säger han.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".