Utsikt över Årstafältet.
STOCKHOLM

Förslag för bebyggt Årstafält presenterat

Stockholms stad presenterade på torsdagen det vinnande arktitektförslaget för det framtida Årstafältet. Förslaget som kallas Arkipelag innehåller både en stadspark och bostäder.

Förslaget ger också möjlighet att bygga husen mot ljuset i sydväst - något som idag är en bristvara i Stockholm, enligt stadsarkitekt Per Kallstenius.

- I Stockholms bygger vi i väldigt mycket kvarvarande nord- och nordostlägen, för att det är de som vi har kvar. Vi har nästan inga sydvästvända stadsfronter att utveckla. Det här förslaget möjliggör det och det tycker vi är en av poängerna.

Om vi tittar på själva parken, vad är det den kommer att tillföra Stockholm som inte finns idag?

- Det här parkmotivet utvecklar en lokal vattenfront med bryggor som är en ganska lite överraskande koppling.

På Årstafältet i södra Stockholm planeras för mellan 3 000 och 4 000 lägenheter. Mitt i det 50 hektar stora området ska också ligga en stadspark.

Bostäderna i förslaget är i huvudsak placerade mot Årsta och mellan de nya husen och Östbergahöjden ska den nya parken ligga med dammar och vandringsstråk.

Men det finns kritik både från boende i området och den politiska oppositionen. De menar att parken stympas.

- Det finns bara kanske mindre än hälften kvar av den ursprungliga parkytan, att man behöver den här stora rekreationsytan med plats för idrottsplaner, parkteater, koloniområde, caféer och lekplatser. Det finns ingenting kvar av det, det är alltså skogplantering vi ser och en lite större sjö, säger Bitte Fossbo från nätverket Årstafältet.

Men den politiska majoriteten anser att en stad måste kunna förändras.

- Vi kommer ju i den här frågan framöver naturligtvis att diskutera med de boende runt omkring, säger stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M).

Men om du ska genomföra det här förslaget då kör du över nuvarande detaljplan?

- Staden utvecklas ju ständigt och vi behöver ändra detaljplaner i olika takt. Ibland är de lite äldre och ibland är de lite yngre, detaljplanerna. Vi tror ändå att det här är en positiv utveckling för både Årsta och Östberga i tanken med att bygga samman staden.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".