Flitigt anlitad myndighet 2008.

Rekordmånga skulder hos kronofogden

Kronofogden fick under 2008 in över en miljon ansökningar om betalningsförelägganden . Det är det högsta antalet hittills. I Stockholms län ökade antalet obetalda skulder som kom in till kronofogden med 12 procent.

Enligt rikskronofogden Eva Liedström Adler, kan kronofogden se att det börjar bli fler som har svårt att betala sina räkningar. Lågkonjunkturen, med bland annat en kärvare arbetsmarknad, riskerar att öka de privatekonomiska problemen för många människor under åren som kommer.

Samtidigt har också antalet försäljningsärenden av fastigheter och bostadsrätter, ökat med nästan en femtedel hos Kronofogden.

I Stockholms län skiljer sig andelen skuldsatta kraftigt mellan olika kommuner - och det är också stora skillnader mellan barn eller ungdomar och vuxna.

I statistiken går också att se en positiv trend för hela landet, nämligen att antalet skuldsatta barn och unga minskat. Men i Stockholm län är bilden betydligt mera splittrad.

I Vallentuna, Österåker och Nykvarn är minskningen bland de unga kraftigast, medan det däremot skett en ökning i Lidingö, Vaxholm, Danderyd och Nynäshamn. I Nynäshamn var ökningen 54 procent för barn och unga under 2008.

I Nynäshamn har också företags obetalda skulder nästan fördubblats på ett år - det handlar om en ökning på 91 procent. I ärenden räknat har antalet gått från 151 till nästan 290.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".