Morddömd rånare i juristkommissionens styrelse

Den 29-årige rånare från stockholm som sköts ihjäl i samband med värdetransportrånet i Bräkne-Hoby hade några månader före rånet valts in i Internationella juristkommissionens svenska avdelning,där han tilsammans med höga jurister skulle besluta om statligt bistånd via Sida och yttra sig om nya lagar.
Den 29-åringe rånare som sköts av polisen i samband med rånet i Blekinge var tidigare dömd för mord. Efter avtjänat straff studerade han juridik vid stockholm universitet och det var på den vägen han blev ledamot i styrelsen för Internationella juristkommissionens sverigeavdelning . Ingen i juristkommissionen visste att juridikstudenten de valt in avtjänat fängelsestraff för mord, skriver Dagens Nyheter. -Vi har inte haft rutiner att kontrollera om styrelseledamöter begått brott, säger juridikprofessor Joakim Nergelius till tidningen. Internationella juristkommissionen är en sammanslutning av jurister som bland annat arbetar för mänskliga rättigheter. Den svenska avdelningen har drivit biståndsprojekt som finansierats av statliga SIDA och organisationen fungerar som remissorgan åt justitiedepartementet när det gäller nya lagar. Juristkommissionen överväger nu att börja undersöka om de blivande ledamöterna har ett brottsligt förflutet. - En allmän kontroll beträffande alla som söker sig till föreningen tror jag inte är möjlig. Däremot kan man tänka sig det när det gäller personer som väljs på förtroendeuppdrag, säger Joakim Nergelius till Dagens Nyheter. Den döde 29-åringen var invald ledamot i kommissionens styrelse, som representant för den unga generationen jurister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".