Haninge

Oenighet i vattenfråga i Årsta havsbad

Haninge kommuns planer på att bygga ett kommunalt vatten- och avloppssystem i Årsta havsbad splittrar de boende. Föreningen Bevara sommarstaden Årsta havsbad är mycket kritisk till förslaget.

– Vi ser ju att det är just själva vattensystemet som är det stora hotet mot området. Inför man det har man tagit första steget för att skapa ett villaområde där ute och det är det vi absolut inte vill ha, säger Marie Ullheden, som är ordförande i föreningen Bevara sommarstaden Årsta havsbad.

Det är framförallt mellan sommargästerna och de fast bosatta som åsikterna om kommunens planer går i sär. Boende i de 150 permanenta stugorna slipper gärna brunn och mulltoa, medan de boende i de 700 sommarstugorna anser att ett kommunalt vatten- och avloppssystem skulle förstöra hela sommarstaden.

Haninge kommun å sin sida försöker gå båda intressen tillmötes. Enligt förslaget ska bebyggelsen i området regleras för att bevara vissa kulturhistoriska värden, men samtidigt menar kommunen att platsen riskerar att bli en ”sanitär olägenhet” om ingenting görs åt avloppssystemet.

Jan Olof Boman bor i Årsta havsbad året runt och håller med:

– Det smakar inget gott när man dricker ur kranen. Det får stå i kylskåpet i en kanna och vädra, och det luktar pyton för i dikena här ser det ur som grå sörja som ligger där. Blir det 30 grader varmt då luktar det fan, säger Jan Olof Boman.

Men Marie Ullheden menar att Årsta havsbad inte alls riskerar att bli en ”sanitär olägenhet”.

– Det ser vi som otroligt överdrivet, säger hon. Vi har hela tiden bett att kommunen ska komma ut göra provtagningar i markerna och visa var de här sanitära olägenheterna finns, men det har de fortfarande inte gjort.

– Det är inte avloppsvatten utan vanligt dagvatten som rinner ner och blir stånde i dikena, säger hon.

Istället tror Marie Ullheden att Haninge kommun ser en möjlighet att tjäna pengar på projektet.

– Det finns en baktanke med det här. Man ska klara av vattenförsörjningen till Dalarö, och då tycker man väl kanske att ”vi drar det via Årsta havsbad så får vi en medfinansiär”.

Kommunens planer innebär att alla 850 fastighetsägare måste betala upptill 140 000 kronor för det nya vattennätet. Enligt Marie Ullheden kommer det att leda till att flera sommargäster inte kommer att ha råd att bo kvar.

– Vi är 700 stycken som bor där på sommaren, och hur kan då 150 stycken bestämma över de 700 som har bott där ständigt som sommargäster?

Men vilken rätt har man som sommargäst att ställa krav på hur området ska se ut?

– Vi är majoriteten, inte de året-runt-boende som har flyttat ut och vet hur förutsättningar är. De borde anpassa sig till majoriteten, säger Marie Ullheden.

Fram till och med den 16 mars kan de boende lämna synpunkter på kommunens planer. Jan Olof Boman har redan framfört sina åsikter.

– För min del så känns det bra om det skulle bli så här, för då vet man att det är kommunalt och att det är schysst det man häver i sig, säger han. 

– Man kan väl inte leva kvar på stenåldern längre?

Tidigast i oktober kan beslutet klubbas igenom, och tidigast om två år kan vattensystemet vara på plats.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".