Stockholm

Konstfackutredning upprör landstingsråd

Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) tycker att det är mycket anmärkningsvärt att Konstfack bara tar på sig ansvaret för ett av skolans mycket uppmärksammande konstprojekt.

Christer G Wennerholm (M) förvånas över att Konstfack tar på sig ansvaret för konstprojektet där en student spelar psykiskt sjuk, men inte för det andra projektet – en videofilm där en tunnelbanevagn klottras ned.

– Det är någon som har kluddat ned och förstört i tunnelbanan för åtskilliga tiotusenstals kronor. Sedan har man dessutom godkänt det här jobbet men man inget ansvar för produktionen. Jag tycker att det rimmar illa. Det tycker jag att man skulle ha varit rakryggad nog att göra från ledningen på Konstfackm, säger Christer G Wennerholm (M).

I utredningen som högskolan har gjort konstateras att skolan har ett ansvar om studentens projekt godkänts av handledarna.

Så var fallet när en student fejkade ett självmordförsök och lades in på S:t Görans akutmottagning i Stockholm. Filmen, däremot, där en tunnelbanevagn vandaliseras och klottras ned kände högskolan inte till. Därmed har skolan inte begått något juridiskt eller etiskt fel, skriver Konstfacks rektor Ivar Björkman på Dagens Nyheters debattsida.

Men enligt utredarna är skolans etiska riktlinjer otydliga när det gäller ansvaret att avstyra olagliga handlingar inom ramen för utbildningen. Konstfack har därför beslutat att ta fram nya riktlinjer och utbilda lärare i hur man ska göra vid komplicerade studentprojekt.

– Om man nu konstaterar att man behöver nya regler, ja då har man väl gjort fel i det förgågna och då finns ett mycket enkelt ord att använda och det är ”förlåt”, ”vi ber om ursäkt”, ”vi har har gjort fel”, ”så här får det inte gå till”, säger Christer G Wennerholm (M).

– Jag är övertygad om att det är precis det stockholmarna förväntar sig att höra. Vi lägger in mycket skattepengar för att vi ska ha en fungerande trafik och så ägnar man sig åt rent sabotage på det här sättet. Det är fullständigt oförlåtligt.

På tisdagen beslutade Justitiekanslern att inte inleda någon  förundersökning om uppvigling gällande den omtalade klotterfilmen.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".