Läkaren ska förhöras på onsdagen. Foto: Scanpix.
Stockholm

Läkare misstänks för mord på sjukhus

Uppdaterad 17:15
En läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus har anhållits misstänkt för att ha orsakat en flickas död. Kammaråklagaren är mycket förtegen men bekräftar att läkaren är anhållen misstänkt för mord alternativt dråp.


Flickan var patient på sjukhuset där läkaren arbetar, men på vilket sätt hon har dött är fortfarande oklart.

Kammaråklagare Elisabeth Brandt är förundersökningsledare och är mycket förtegen. Hon har tid på sig fram till torsdag kl 12 att besluta om läkaren ska häktas eller släppas fri. 

Av det lilla som framkommit hittills så har det nu döda barnets mamma anmält felbehandling av den lilla flickan tidigare i samband med att hon föddes. I den anmälan som gjordes till Ansvarsnämnden riktades kritik mot en sjuksköterska och en annan läkare än den som nu sitter anhållen.

I det här fallet, för det som alltså ska ha hänt i september förra året finns ingen anmälan till Ansvarsnämnden och inte heller någon så kallad Lex Maria-anmälan från sjukhusets sida.

– Det är ju så att sjukhuset ska göra en Lex Maria-anmälan om man misstänker att det har begåtts fel i vården och patienter har utsatts för skada eller risk för skada. Men någon Lex Maria-anmälan har inte gjorts och det beror på att man då inte ansåg att det fanns sådana misstankar, säger Klas Östman, informationsansvarig vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".