Bidragspengar räcker inte till KRIS

Efter att stockholmsavdelningen av KRIS, kriminellas revansch i samhället, blivit uteslutna från riks-organisationen, så finns nu risken att man tvingas stänga ned verksamhet.

Riksförbundet bygger nämligen upp en ny organisation i Stockholms län och båda organisationerna gör nu anspråk på de bidragspengar som gjort att KRIS kunnat bedriva verksamhet i länet.

Rikskris, som förbundet kallar sig på nationell nivå, bygger nu upp en ny verksamhet i Stockholmsområdet. I Sollentuna så har kommunen valt att inte behandla några bidragsansökningar fram tills att man avgjort vilken av dom två organisationerna man vill stödja. Och under tiden, så har aktiviteten avstannat, bland annat på ungdomscafét på Malmvägen, enligt Peter Söderlund ordförande för gamla KRIS i Stockholm.

När det gäller Stockholms stad, betalar man fortfarande ut bidrag till det gamla KRIS. Men i april ska dom två organisa-tionernas olika bidragsansökningar avgöras, enligt Eddie Friberg biträdande förvaltningschef på Socialtjänst- och arbetsmarknadsförvaltningen.

Men verksamheten drabbas nu även på andra sätt. En viktig del i KRIS arbete har varit att åka ut till anstalterna och hämta personer som släpps ut därifrån, för att på så vis snabbt hjälpa före detta kriminella till en hederlig start på tillvaron utanför murarna. Men eftersom kriminalvårdens samarbete är avtalet med Rikskris, så får den gamla Stockholms-organisationen inte längre komma in på fängelserna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".