Folkhälsominister Maria Larsson tog emot utredningen på Rosenbad. Foto: Scanpix.

Stopp för alkoholservering efter tre

Uppdaterad 16:55
Det ska bli förbjudet att servera alkohol efter klockan tre på natten för att minska våldet ute på stan. Det föreslår alkohollagsutredningen som överlämnades till regeringen på onsdagen. Men förslaget kritiseras av krögare och politiker i Stockholm.

– Ja, alltså vi har ett ansvar självklart att se efter våra gäster, men jag tror att om man skulle stänga alla nattklubbar och restauranger samtidigt, klockan tre till exempel, så skulle det bara bli ännu mer problem, för då är alla personer på hemgång samtidigt, säger Stephanie af Klercker, pressansvarig vid Stureplansgruppen.

Stephanie af Klercker ställer sig också frågande till utredningens slutsats att den sena alkoholserveringen skulle leda till ökat våld på stan. Hon framhåller att krogarna i Stockholm har ett gott samarbete med polisen och att de jobbar hårt för att få ner våldet. Och det är inte inne på krogarna våldet sker, det är utanför, något som alltså skulle kunna förvärras om alla ska hem samtidigt från krogen.

Stephanie af Klercker får också medhåll av Marie Ljungberg-Schött, moderat ordförande i tillståndsutskottet i Stockholms stad. I Stockholm finns tretton krogar som har tillstånd att servera alkohol till klockan fem och det finns en anledning till det.

– Det faktum att vi idag har en del fem-tillstånd har kommit till dels för att polisen ville det, dels därför att vi såg att det fanns väldigt många svartklubbar. Folk dricker alkohol ändå, på den tid de vill, och då tycker vi att det har varit mycket bättre att man gör det i ordnade former ute på en restaurang med personal som vet när det är dags att säga stopp. säger Marie Ljungberg-Schött, (M) ordförande i tillståndsutskottet i Stockholms stad.

Marie Ljungberg-Schött säger att det finns andra delar i utredningen som idag överlämnades till regeringen som hon gillar. Till exempel möjligheten att ge krogar en erinran när de inte sköter sig, en sorts varning, innan tillståndet dras in, och att krogar som serverar kall mat, som sushi, ges möjlighet att servera alkohol.

Men både hon och Stephanie af Klercker på Stureplansgruppen tror att stopp för alkohol klockan tre också skulle kunna slå mot turismen.

– Stockholm är en internationell stad, vi har väldigt mycket turister, vi vill att det ska komma hit ännu fler turister, vi vill att det ska vara ett folklivm, säger Marie Ljungberg-Schött, (M) ordförande i tillståndsutskottet i Stockholms stad.

– Om Stockholm ska kunna vara med och tävla som en nöjesstad bland de andra städerna i Europa, så tror jag att det här skulle vara förödande, säger Stephanie af Klercker.

Den nya lagen förslås träda i kraft i juli nästa år.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".