Spel om pengar under resa med Kris

Organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, har fått 80 000 kronor av Folhälsoinstitutet för att motverka spelmissbruk. Trots det har det förekommit spel om pengar på organisationens träffar.

Stockholmsavdelningen blev nyligen utesluten ur riksorganisationen Rikskris, och enligt avdelningen i Stockholm är en orsak till uteslutningen att stockholmarna kritiserat att Rikskris representanter spelat om pengar på en konferensresa till Ryssland.

Det skedde kort tid efter att organisationen haft en kurs om just spelberoende.

– Under den resan kom det fram en massa människor som hade spelberoende, inom organisationen. Det var ungdomar  det var Riks-ledamöter, säger Peter Söderlund, ordförande i den nu uteslutna Stockholmsavdelningen.

– Tre, fyra månader senare, när vi åkte till Ryssland på en resa anordnad av Rikskris, drog Rikskris-representanterna in ungdomsledarna och spelade av dem reskassorna i poker.

Hur mycket pengar som det egentligen spelades om på den där Rysslandsresan, eller på en senare resa, ja det finns det olika åsikter om. Men att spel har förekommit, bekräftas av Rikskris ordförande Christer Carlsson.

– Det finns folk som tycker om att spela, och spela Mulle – ett gammalt kåkspel. Det är väl inga problem. Om det spelar om någon tia eller något. Jag tycker inte att det är bra, men de är ju vuxna.

Styrelseledamoten Lars Liljegren från Rikskris, ger samma syn på saken. Och på frågan om han själv spelat så svarar han jakande.

Var du med och spelade poker på den där resan till Ryssland?

– Det vet jag inte, det är möjligt att jag var. Jag spelar Mulle också, emellanåt, och det har väl hänt att jag spelat poker också. Det är fortfarande ett sällskapsspel, och det är småpengar det handlar om. De försöker blåsa upp det här till en stor affär.

Men tior eller tusenlappar, det borde inte spelas om pengar alls, säger Jessika Svensson, projektledare för insatser mot spelmissbruk på Folkhälsoinstitutet. Hon är inte glad åt Rikskris inställning i frågan.

– Jag tycker att som organisation som ska jobba förebyggande mot spel, tycker jag det är olyckligt sagt. Jag tycker inte att det ska förekomma spel om pengar över huvud taget inom organisationens aktiviteter. 

– De som är i ledande ställning eller är ansvariga i organisationen ska också kunna skicka signaler om att det inte spelar så stor roll för hur mycket man spelar, utan vi ska stödja varandra i att kunna vara både spelfria och drogfria.

 Anna-Klara Bankel
 annaklara.bankel@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".