Komvux började dra ner 2007. Foto: Scanpix.
stockholm

Allt fler nekas utbildningsplats på komvux

Antalet personer som nekas plats på komvux i Stockholm fördubblades under förra året, visar siffror som utbildningsförvaltningen tagit fram åt Radio Sockholm.

Jacob Waldenvik, som studerar på Åsö vuxengymnasium på Södermalm, tycker att det är synd att allt färre kommer in på vuxenutbildningen.

– När man går ur gymnasiet är man 15 eller 16 år och då är man inte så pass mogen att man vet vad man vill göra exakt i sitt liv, säger Jacob Waldenvik.

Under 2007 var det drygt 1 000 personer som inte antogs på vuxenutbildningen i Stockholm. Under förra året hade den sifran stigit till över 2 000 personer.

Anledningen är att reglerna ändrades under 2007, vilket gjorde att personer med godkända betyg från gymnasiet inte får läsa upp sina betyg. Det innebär att sökande nekas att läsa populära kurser som omvårdnadsutbildningar och barn och fritidsutbildningar.

– Ja, det finns ganska många sökande som har läst färdigt gymnasiet och har ett slutbetyg men som vill gå en kortare yrkesutbildning eftersom det kanske är några år sedan man gick ut gymnasiet och de som har läst gymnasiet har ju inte kommit in då, säger Britt-Marie Johansson rektor för Åsö och Västerorts vuxengymnasium.

De här utbildningarna har de gett jobb till studenterna?

– Ja det har varit stor efterfrågan på de som gått utbildningarna, säger Britt-Marie Johansson.

Christian Tranchell som studerar på Åsö vuxengymnasium tycker det är tråkigt att allt fler inte kommer in på komvux.

– Jag tycker det är jättetråkigt. Jag själv var inte alls mogen att hantera det som krävdes på gymnasiet för att göra något bra av det, så jag tycker det är jättebra att jag får en chans idag, säger Christian Tranchell.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".