Stockholm

Bostadstvist kan försena försäljning

En inflammerad strid har blossat upp mellan kommunala bostadsföretaget Stockholmshem och bostadsrättsföreningen Skärholmen 10 i Skärholmen i södra Stockholm. Stockholmshem vägrar sälja bostäder till föreningen, som de menar är en bluff.

Stockholmshem vill sälja 859 lägenheter på Äspholmsvägen och Ekholmsvägen i Skärholmen. Men när föreningen Skärholmen 10 lämnade in papper från sin köpstämma så upptäcktes en rad felaktigheter, exempelvis att föreningen inte kunde uppge en lokal där stämman för omkring 600 personer ska ha hållits. Köpet avslogs och i dag finns andra föreningar i området som vill köpa.

Problemet är bara att Skärholmen 10 gått till inskrivningsmyndigheten och fått sin intresseanmälan, och därmed förtur till köp, godkänd. När ärendet hamnade i tingsrätten så fick föreningen rätt och hovrätten avslog Stockholmshems överklagan. Nu vill Stockholmshem att högsta domstolen avgör saken.

– Det är ju helt orimligt att man kan med ett falsarium, ta sig vidare genom rättsystemet utan att det här prövas noggrant, säger Stockholmshems ordförande Björn Ljung.

Om inte högsta domstolen tar upp frågan, ja då måste Stockholmshem än en gång erbjuda Skärholmen 10 att köpa. Hyresnämnden avgör då om Skärholmen 10 ska godkännas eller inte.

Men godkänns dom inte det, så kan Skärholmen 10 överklaga till hovrätten. Rättsprocessen kan ta år. Bättre vore om Stockholmshem, helt enkelt stämde föreningen. Det säger nu PO Brogren, presstalesperson för Hyresgästföreningen.

– Ja, för att få bättre rätt som det kallas. Alltså att man klarar ut den här förköpsrätten, att den har tillkommit på falsk grund och att det här är skojare. Och det ska slås fast, säger PO Brogren.

Björn Ljung säger att Stockholmshem varit oroliga för att en stämning skulle polarisera läget bland de boende i Skärholmen ytterligare. Men vidare strid blir det i alla fall, för en försäljning till Skärholmen 10 det accepterar man inte.

Ordföranden för bostadsrättsföreningen Skärholmen 10 säger till Radio Stockholm föreningen inte har förfalskat några protokoll.

Anna-Klara Bankel
anna-klara.bankel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".