Österåker

Fler än väntat började i gymnasiet

Österåkers kommun gick med ett underskott på femton miljoner kronor i fjol. Det visar bokslutet. Underskotten beror bland annat på att kommunen underskattat hur många elever som börjat på gymnasiet och att fler kommuninvånare utnyttjade barnsomsorgen än vad som var beräknat.

Österåkers ekonomi blev inte vad politikerna hade hoppats på. Efter att bokslutet offentliggjorts på onsdagen visar det sig att kommunen gått minus med femton miljoner kronor under budgetåret.

På grund av den rådande finanskris och lågkonjunktur blev dessutom skatteintäkterna lägre än beräknat förra året. Och för år 2009 visar prognoserna på ytterligare minskade skatteintäkter.

Nu kommer kommunen att spara pengar för att få budgeten i balans kommande år. Det innebär att Österåkers kommun måste effektivisera verksamheten med ca 40 mioljoner kronor i år.

Kommunstyrelsens ordförande, moderaten Ingela Gardner Sundström, säger att kommunen nu ser över hur den kan jobba annorlunda men ändå bibehålla kvaliteten i den kommunala servicen.

Kommunen ser över alla kostnader, där lokal-, inköps- och personalkostnader utgör de stora posterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".