Provrör i labb. Foto: Malin Hoelstad /Svd /Scanpix

Karolinska kan förlora labbverksamhet

Karolinska Universitetssjukhuset riskerar att förlora analysverksamheten av alla provtagningar från länets vårdcentraler. Verksamheten ska upphandlas och Karolinska sjukhuset som sköter analyserna idag kanske inte ens får vara med i upphandlingen.

– Vi har ju byggt relationer med våra kunder sedan många år och det är klart att vi vill bygga vidare på det. Dessutom är det ett stort ekonomiskt avbräck, säger Johan Alm, divisionschef för labbverksamheten på Karolinska

För Karolinska Universitetsjukhuset skulle en förlust av analysverksamheten betyda att upp till 150 miljoner kronor går förlorade - mycket pengar för sjukhuset som redan kämpar med ekonomin och ska göra sig av med 900 tjänster.

Sjukhusledningen på Karolinska har skrivit ett ilsket brev till landstingsledningen där man bland annat undrar varför just de skulle ställas utanför upphandlingen.

Enligt landstingsdirektör Mona Boström finns det problem med att landstingsdrivna verksamheter deltar i landstingets egna upphandlingar.

– När vi har konkurrensutsättning så är det svårigheter med anbud från egna regiverksamheter. Det ifrågasätts om man lämnar anbud som är orimligt låga och täcker upp med pengar från annan verksamhet, säger Mona Boström.

Landstingsrådet och folkpartisten Maria Wallhager har tidigare sagt att Karolinska kan uteslutas från upphandlingen just på grund av risken att sjukhuset kan ta pengar från en annan verksamhet och lägga ett orättvist lågt bud. Idag säger Maria Wallhager till Stockholmsnytt att Karolinska med största sannolikhet får vara med i upphandlingen trots allt.

Nästa vecka ska det så kallade produktionsutskottet träffas för att diskutera upphandlingen men landstingsdirektör Mona Boström vill inte säga om Karolinska verkligen får delta i upphandlingen till slut.

– Det kan jag inte säga nu eftersom det inte är taget något beslut, säger landstingsdirektör Mona Boström.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".