Konkurrens om yrkesutbildningsplatser

Stockholm vill ha 500 av de över 5 300 platser som regeringen ska satsa på yrkesinriktade utbildningar för vuxna under året. Målgruppen som ska kunna söka utbildningarna är bland annat nya svenskar som behöver komplettera sina utbildningar eller skaffa sig en helt ny.

Skolborgarrådet, folkpartisten Lotta Edholm, tycker att satsningen är bra.

– Jag tror att det är bra i lågkonjunktur att kunna utnyttja den för att täppa till hål som finns underliggande. Till exempel när det gäller omsorgspersonal men också en del hantverksyrken, där vi har för få väl utbildade människor helt enkelt i Stockholm, säger Lotta Edholm.

Under året delar regeringen ut pengar till drygt 5 300 yrkesutbildningar på gymnasienivå för vuxna. Under dom två kommande åren ska det bli över 8 000 platser varje år i hela landet.

500 av årets utbildningsplatser vill Stockholm ha. Men fördelningen av platser i landet kommer att grunda sig på hur arbetsmarkanden ser ut i kommunen, och frågan är hur Stockholm står sig jämfört med exempelvis väskustkommunerna som drabbats hårt av krisen i bilindustrin.

– Min förhoppning är ju såklart att man ser till verkligheten och inte tar en massa ovetenskapliga regionalpolitiska hänsyn i den här processen.

Satsningen är riktad mot yrkesutbildningar och oppositionen tycker den är bra.

Men Roger Mogert, som är socialdemokratiskt oppositionsborgarråd i Stockholm, är fortfarande kritisk till dom besparingar som han tycker majoriteten gjort i vuxenutbildningen tidigare.

– De nedskärningar vi har sett på Komvux i Stockholm är historiska. Vi har aldrig haft en sådan här situation att folk har fått vända i dörren, säger Roger Mogert.

– De senaste åren så har vux minskat ganska kraftigt i Stockholm. Vi har sett en väldigt minskad efterfrågan, säger Lotta Edholm.

– Det är naturligt när man går in i en lågkonjunktur att efterfrågan på vux-platserna ökar, och då tycker jag att det är viktigt att vi också försöker se det hela ur ett konkurrensperspektiv att vi ska satsa pengar på de områden där det verkligen behövs, säger Lotta Edholm.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".