Ekerö

Dyrast att bo i hyreslägenhet i Ekerö

Hyresgästerna i Ekerö bostäders hyreslägenheter betalar högst hyror i hela landet. Det visar en sammanställning som Hyregästföreningen låtit göra bland 210 kommuner i landet.

Medelpriset för den normalstora trean som jämförts i dom 17 kommunala bostadsbolag i länet som ingått i undersökningen är drygt 5800 kronor i månaden.

I Ekerö kommun kostar lägenheterna 6700 kronor i månaden att hyra.

Jämfört med Botkyrka, där hyrorna är lägst i länet, betalar hyresgästerna i Ekerö 1700 kronor mer per månad.

Dom höga hyrorna i Ekerö beror bland annat på att majoriteten av lägenhetsbeståndet byggdes när det var dyrt i början av nittiotalet.

- Orsaken till att så många lägenheter byggdes vid fel tid i Ekerö var att man i kommunen hade svårt att komma överens om var man skulle bygga. Och när man äntligen kom överens i början av nittotalet var det dyrt att bygga hus, säger Per Eskilsson ordförande för Ekerö bostäder vid slutet av nittiotalet och början av 2000 talet.

Men även Ekerö centrum har ett finger med i spelet. Där står nämligen husen som ritats av den välrenommerade arkitekten Ralph Erskine. De byggdes gediget och dyrt och kostar därför därefter, enligt Per Eskilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".