Många lärare söker vård för röstproblem

Lärare och förskollärare tillhör den yrkesgrupp som oftast tvingas söka vård för röstproblem. En förklaring är att lärarna hela tiden använder rösten, såväl i klassrummet som utanför, när de är på skolan.

Lotta Säntti Nordlander, som är lärare på Gubbängsskolan i södra Stockholm, känner till problemet och säger att det blir mycket prat när man är lärare.

– Nästan oavbrutet. Man pratar från det man kommer in så pratar man med kollegor och sen så fort man kommer ut i korridoren så pratar man med elever hela vägen till arbetsrummet. Så egentligen är det i arbetsrummet om man sitter själv som man är tyst. Resten av tiden pratar man.

På Gubbängsskolan tar klass 8 A plats i bänkarna. Lotta Säntti Nordlander ska ha svenskalektion. Gubbängsskolan är en äldre skola, akustiken var kanske inte optimal från början och det ventilationssystem som installerats under senare år bidrar till att rösten blir ansträngd, säger Lotta Säntti Nordlander, som har flera kollegor som tappat rösten.

– Jag har inte råkat ut för det själv, men är man förkyld så är man ju extra ansträngd i rösten när man kommer hem, så man blir ju lätt hes när det är förkylningstider, och jag har många kollegor som har tappat rösten flera gånger om, för att man har ansträngt sig så mycket. Så det är jättevanligt förekommande.

Ungefär en tredjedel av befolkningen har vad som betecknas som röstkrävande yrken - till exempel lärare, förskollärare, personer som jobbar på callcenter och instruktörer på gym. Att lärare och förskollärare är de som oftast tvingas söka sjukvård för röstproblem, bekräftas av Maria Södersten, logoped och docent på Karolinska universitetssjukhuset.

Men röstproblem kan förebyggas – genom att se över arbetsmiljön och till exempel installera bullerdämpning och genom att se till att de som använder sin röst i arbetet får utbildning för det, säger Maria Södersten.

– Problemet blir när det har gått så långt så att faktiskt hesheten eller röstansträngningen är så kraftig att man inte kan jobba. Man kanske måste vara sjukskriven för att gå i behandling hos logoped under en period, och då kostar det både individen pengar och förstås arbetsgivaren också.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista