Polismössa. Foto: Jessica Gow /Scanpix
Stockholm

Fler synliga poliser på Stockholmsgator

Från och med måndag kommer polisen att bli mer synlig på gatorna i Stockholm. Under närmsta halvåret ska flera poliser som vanligen jobbar inomhus ha sin tjänst ute.

Folk ute i vimlet på Drottninggatan i Stockholm, som Radio Stockholm pratar med, tycker att det är bra med poliser som syns.

– Jag tror att det kan bli lite lugnare, bara att de är synliga, säger Ulf Jernbäck på promenad på Drottninggatan i centrala Stockholm.

Nästa år ska 50 procent av poliskåren ha yttre tjänst. Det har Rikspolisstyrelsen beslutat. Till en början ska ett par polismän på Södermalm och Norrmalm, som vanligtvis jobbar inomhus, istället ta på sig ytterkläder och träffa folk på gatorna.

Det handlar om ett projekt på sex månader, men Peter Ågren vid Citypolisen hoppas på en förlängning, för än så länge är man långt ifrån målet om att hälften av poliserna ska vara i yttre tjänst.

– Vi är inte där, det är vi definitivt inte. Så vi jobbar åt det håller. Sedan får vi se om vi kommer upp i 50 procent någon gång, säger Peter Ågren.

Narisch Lakvani som har sin klockbutik på Drottninggatan säger att det är på tiden att polisen tar sig ut. Under hans 10 år på Drottninggatan har han aldrig sett dem utanför sin butik, säger han.

– Aldrig sett dem annars tidigare. Det avskräcker ju ”the bad guys”, självklart. Jag tycker att det är jättetrevligt att kunna se svenska poliser runt omkring huvudgatorna, säger Narisch Lakvani.

Ylva Bogegård

Ylva.bogegard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".