Botkyrka

Ridklubb skeptisk mot nöjespark

Botkyrka ridsällskap oroas av kommunens planer på att bygga en ny familjepark Hågelby i Botkyrka. Kommunen vill bland annat bygga en camping på det gärde som ridklubben idag hyr.

– Det är ju naturligtvis så att familjeparken eller nöjesparken har ekonomisk och annan kraft att påtala att deras verksamhet är betydligt mer väsentlig än vad vår är, säger Sonny Hellberg är vice ordförande för Botkyrka ridsällskap.

En av landets största upplevelsesatsningar planeras i Hågelby i Botkyrka kommun. Det är famljen Lindgren som tidigare ägde Gröna Lund som vill bygga familjeparken.

Men i samma område som parken planeras har Botkyrka ridsällskap sin anläggning med ett sextiotal hästar där besökarna rider cirka 700 timmar per vecka.

Botkyrka kommun ska under den här månaden presentera ett intentionsavtal med ridsällskapet där kommunen vill presentera en långsiktig lösning för ridklubben. Det säger kommunstyrelsens ordförande socialdemokraten Katarina Bergren.

Men det kan ta många år innan familjeparken blir verklighet. Därför tycker Sonny Hellberg att ridklubben också måste ha besked om vad som händer på kort sikt.

– Här ska ju en verksamhet bedrivas med det djurskydd som krävs och med ungdomarnas möjlighet att ta sig hit med bussar och cyklar och vad det nu är, och då kan man inte bara klämma ihop det beroende på de omständigheter som nu finns där, säger Sonny Hellberg är vice ordförande för Botkyrka ridsällskap.

Även de som rider hos Botkyrka ridsällskap tycker det är dåligt att familjeparken ska byggas vid ridskolan.

– Det är jättedåligt, för hästarna kan bli jätterädda för alla bilar, säger Linnea Kunosson

– Dåligt. Det förstör för hela verksamheten, säger Alexandra Längkvist.

– Det är jättedåligt. Det är inte bra för hästarna, säger Tova Kunosson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".