Andra rekordet som inte räknas.
simning

Alshammar blir av med nytt världsrekord

Simerskan Therese Alshammar, som tävlar för Täby, förbättrade sitt världsrekord på 50 meter fjärilsim på tisdagen, för att några timmar senare bli av med det efter ett jurybeslut. Anledningen var att hon bar två olika baddräkter mellan loppen.

I lördags beslutade det Internationella simförbundet (Fina) att en simmare inte få ha fler baddräkter än en. Alshammar är den första att bli diskvalificerad för den nya regeln.

Alshammar överklagade beslutet, men drog senare tillbaka överklagan efter att ha fått de nya reglerna förklarade för sig.

Alshammar tävlade i Australien i försöken inför Världsmästerskapen och förbättrade sitt egen världsrekord med två hundradelar och simmade på 25,44.

– Jag är lite chockad och mycket glad. Jag har haft några mycket bra månader i Australien, det är den bästa platsen i världen för simning, säger hon till TT.

Det var andra gången på kort tid som Alshammar simmade rekordsnabbt på 50 m fjäril utan att det räknades. I förra månaden satte hon Europarekord vid en mindre tävling i Tokyo, men fick inte behålla det eftersom ingen uppmärksammade henne på att det var rekord och att man, för att få Europarekord godkänt, måste lämna dopningsprov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".