Polisen undersöker den brandhärjade scenen. Foto: Scanpix.
stockholm

Scenbranden i Kungsan var anlagd

Branden vid stora scenen i Kungsträdgården i Stockholm var anlagd. Det konstaterar polisen under eftermiddagen. Tord Tannenberg, vd för Kungsträdgården Park och Evenemang AB, har svårt att förstå varför någon skulle vilja bränna ner scenen.

– Vi har inte utsatts för några hot eller har dåliga relationer med några eller några så att vi kan inte se någon hotbild, säger Tannenberg är vd för Kungsträdgården Park och Evenemang AB.

Skadorna på scenen är mindre än vad som först befarades, branden som relativt snabbt kunde släckas har skadat scenens baksida som färgats svart av lågorna.

Enligt vittnesuppgifter har en person setts springa från platsen vid tidpunkten för branden och det finns också uppgifter om att om att branden föregicks av en explosion.

Polisen har under dagen undersökt brandplatsen och konstaterar att någon slängt brandfarlig vätska på scenen och tänt på. Polisen har ingen misstänkt idagsläget.

Skadorna på scenen innebär att den fest, Eldfesten, som skulle ha hållits i Kungsträdgården på tisdagen för att fira det iranska nyåret får ställas in.

Massoud Shirazi som är kontaktperson för en av arrangörerna tror inte att branden har något med deras fest att göra men han är besviken på att man måste ställa in.

– Jag är väldigt ledsen och det är väldigt tråkigt. Det är väldigt tråkigt för många. Vi väntade oss minst 20 000 personer här, säger han.

Nattens brand ska inte drabba andra evenemang. Den här tiden på året är scenen inte bokad så ofta och reparationerna väntas bara ta runt tre veckor, säger Tord Tanneberg.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".