stockholm

Många trafikolyckor med nya bussar

Stockholms nya biogasbussar har varit inblandade i 24 olyckor de senaste två månaderna – det är dubbelt så många jämfört med etanolbussnarna. Men biogasbussarna kommer inte att tas ur bruk, säger Håkan Björk på bussbolaget Busslink.

– Vi måste ha bra, moderna och miljövänliga bussar i Stockholms innerstad och det här är bra bussar, säger Håkan Björk, teknisk chef på bussbolaget Busslink.

Orsaken till olyckorna är framförallt att de 23 nya biogasbussarna är längre än andra bussar – 13,7 meter i stället för 12. Bussarna är också utrustade med en så kallad boggieaxel, som avlastar trycket mot asfalten, vilket gör att bakvagnen svänger och slår i cykelställ, skyltar och staket.

Hittills har skadorna kommit upp i kostnader över 100 000 kronor, främst handlar det om att laga plåtskador på bussarna. Bussföretaget ska nu se över gatumiljön och eventuellt låta förarna öva mer.

Enligt Håkan Björk har bussarna testkörts innan de gick ut i stockholmstrafiken.

– Jo då, vi har provkört med bussar i stan och har utvärderat efter resans gång, men det kommer fram lite mer nu. Det är nya bussar, säger han.

Det har hittills bara varit materiella skador, men hur ser du på risken att någon människa snart kommer att skadas?

– Ja, tyvärr är det ju så att man kan aldrig säga att det inte kommer att ske incidenter när man kör här i stan. Vad vi gör det är ju att vi aktivt hela tiden jobbar med utbildning för våra förare, vi tittar på de här trafiksituationerna där det kan uppstå problem och vi har bland annat nu försätt de här bussarna med en dekal längs bak på bussen som varnar just för att det här är en svepyta som kan komma om man svänger så att man är uppmärksam, säger Håkan Björk.

Björn Lindberg
björn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista