Stockholm

Riddarhuset vill ha tillbaka stulna tavlor

Riddarhuset går till tingsrätten för att försöka få tillbaka två oljemålningar som i somras stals ur ett förråd i en av Riddarhusets flyglar.

En 42-årig man lämnade i juni in tavlorna till polisen. Han sade att han hade hittat målningarna i närheten av Riddarhuset. Tre månader senare återlämnade polisen konsten till upphittaren utan att ha kontaktat Riddarhuset.

Där upptäckte man stölden först i samband med att mannen i höstas hörde av sig och begärde en lösensumma för att återlämna tavlorna.

Han godtog inte Riddarhusets bud utan lämnade in tavlorna till Bukowskis för försäljning. Riddarhuset yrkar att tingsrätten belägger tavlorna med kvarstad så att de inte kan säljas.

Den ena tavlan avbildar Christopher Polhem, olja på duk målad av okänd konstnär i mitten av 1700-talet och värderad till 20.000 kronor. Den andra föreställande Adrian Cesar von Düben, målad av Evald Björnberg 1944, anser Bukowskis helt sakna kommersiellt värde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista