stockholms län

Kvinnor i fattiga områden får sjuka barn

Barns hälsa grundläggs redan när barnet ligger i mammas mage. Föds barnet i ett fattigt, socialt utsatt bostadsområde ökar risken att bli sjuk i framtiden, visar forskning vid Karolinska institutet i Huddinge.

– Stockholm är ju en stor stad som är väldigt segregerad. Det ser väldigt olika ut hur patienterna mår på de olika mottagningarna, säger Ingela Wiklund, ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet.

Vad vittnar då barnmorskorna om som jobbar i fattigare stadsdelar?

– Framförallt vittnar de ju om att kvinnorna generellt har en sämre hälsa än vad man förväntar sig att svenska kvinnor ska ha så att säga. Att de inte bara behöver den vanliga hälsovården som man ska ha när man väntar barn i Sverige, utan att de också är mer sjuka. Förutom att de är mer överviktiga, oftare rökare och har mer sjukdomar som behöver behandlas under graviditeten.

Och det här påverkar också fostret?

– Det påverkar också fostret, säger Ingela Wiklund.

Sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) tycker inte att det är acceptabelt att förutsättningarna ser så pass olika ut.

– Det är ju inte acceptabelt att människor lever på så olika villkor i ett modernt välfärdsland som Sverige. Det här är ju facit av en bostadspolitik där vi har byggt miljonprogramsområden där människor med ofta lägre utbildning och lägre inkomst bor, som vi vet har ett samband med lägre hälsa, säger Birgitta Rydberg (FP).

Camilla Kvartoft, P1 morgon
camilla.kvartoft@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista