stockholms län

Arlanda och Bromma i fortsatt statlig regi

Arlanda och Bromma är två av de tio flygplatser som i framtiden kommer att ingå i det så kallade nationella basutbudet och fortsätta att drivas av Luftfartverket. Det beslutar regeringen på torsdagen.

– Vi gör det här av den anledningen att det sker förrändringar i människors resemönster, och det innebär att Luftfartsverket fortsatt kommer att ha ansvaret för Bromma och Arlanda, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson (C).

Idag drivs 16 flygplatser i landet av statliga Luftfartsverket, men de ska nu bantas ned till tio. Anledningen är att antalet flygresenärer minskar, framförallt på inrikesflyg.

Förutom Arlanda och Bromma kommer Luftfartsverket även driva flygplatserna i Göteborg/ Landvetter, Kiruna, Luleå, Malmö, Ronneby, Umeå, Visby och Åre/ Östersund. De flygplatserna har valts ut för att hela landet ska få tillgång till stora och stabila flygförbindelser, säger Åsta Torstensson (C).

Regeringen önskar nu att andra, till exempel kommuner, landsting eller privata företag, ska vilja ta över driften av de flygplatser som inte kommer att drivas av staten.

Där det inte finns någon sådan möjlighet kommer troligen flygplatserna att läggas ned. Hur många det kan komma att röra sig om kan infrastrukturminister Åsa Torstensson (C) inte svara på.

– Det kan jag idag inte spekulera om, men långsiktigt kommer det till att ske en förrändring på antalet flygplatser av den anledningen att vi har satsat och satsat pengar på järnvägar och snabbare tågförbindelser. Då kommer det att innebära att några flygplatser läggs ned, eller får en annan inriktning. En mer internationell inriktning kanske, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista