stockholm

Läkare skrev ut narkotika till missbrukare

En privatläkare i Stockholm som skrev ut narkotikaklassade läkemedel till missbrukare, förlorar rätten att skriva ut narkotiska läkemedel. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat.

Det var för knappt två år sedan som Socialstyrelsen fick upp ögonen för läkaren. Då var det en psykiatrisk klinik som anmälde henne. För en patient som kommit in för avgiftning flera gånger, och som även fick vård för sitt beroende, visade sig ha fått stora mängder beroendeframkallande medel utskrivet av en och samma läkare.

Det kom också andra signaler från beroendevården om att läkaren skrivit ut beroendeframkallande medel till patienter.

Socialstyrelsen utredde läkarens förskrivning, och granskade speciellt 16 fall. Socialstyrelsen kom fram till att läkaren allvarligt har missbrukat sin behörighet att skriva ut recept på narkotiska läkemedel.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd instämmer i Socialstyrelsens kritik. Nämnden konstaterar att läkaren i sju av fallen där hon skrivit ut narkotiska läkemedel, underhållit patienternas missbruk.

Patienterna kom till läkaren och sa att de hade värk, sömnsvårigheter, var oroliga eller nedstämda. I många fall saknas ordentliga journalanteckningar.

Ibland har patienterna sagt att de tappat recepten, då har hon skrivit ut ett nytt, ibland trots att hon misstänkt att patienterna inte talat sanning.

Läkaren har sagt att hon varit medveten om att hon brustit i viktiga delar av sitt läkararbete, och att hon därför har stängt sin egen praktik, och i börjat arbeta i den offentliga vården.

Läkaren förlorar nu rätten att skriva ut narkotikaklassade läkemedel, och får en prövotid på tre år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista