stockholms län

Växande arbetslöshet slår mot unga

Arbetslösheten bland ungdomar i Stockholms län ökade med nästan 50 procent i februari, jämfört med samma månad förra året. Socialdemokraterna presenterade i dag ett åtgärdsprogram för att få fler unga i arbete, och anklagar samtidigt den borgerliga alliansen för att inte göra tillräckligt.

– Det första är att sänka kostnader för att anställa unga människor på företag eller kommuner. Det andra är att satsa på utbildning brett, både på universitet och högskolor men också komvux och yrkesutbildningar. Men det tredje är att faktiskt jobba med trainee-platser och praktikplatser för de akademiker som idag som har skaffat sig en utbildning och vill visa att de kan göra någonting väldigt nyttigt för Sverige, säger Mikael Damberg (S). 

Socialdemokraterna föreslår en ungdomsrabatt – att företag och organisationer som anställer arbetslösa ungdomar får en skattereduktion som motsvarar arbetsgivaravgiften. Partiet vill också se ett första jobbavdrag där arbetsgivaren får dra av två tredjedelar av ungdomarnas löner.

Länets arbetsförmedlingar har märkt av att fler ungdomar mellan 17 och 24 år är arbetslösa idag. En av dem är Ricardo Soto Almora:

– Jag bor här i nio månader, säger han.

Vad söker du för jobb?

– Vad som helst.

Men Ulf Kristersson (M), socialborgarråd i Stockholm, tycker att de åtgärder som den borgerliga alliansen hittills presenterat är bra.

– Det som jag ansvarar för i Stockholm, det är att med våra lokala resurser hjälpa de människor som hamnar i socialbidrag därför attde inte har något jobb. Och det tycker jag att vi gör hyggligt framgångsrikt.

Gör ni tillräckligt, tycker du?

– Jämfört med den dåliga systematiken vi hade i Stockholm tidigare, där vi hade en massa ungdomar som vi inte ens visste vad de sysslade med, som inte jobbade, som inte gick i skolan, som vi inte hade någon plan någon plan för deras väg tillbaka till egen försörjning så måste jag nog säga att jobbtorgen har blivit en radikal förbättring av vår hjälp till arbetslösa ungdomar, säger Ulf Kristersson (M).

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista