Byggtakten är för låg enligt Boverket. Foto: Scanpix.
stockohlms län

Bostadsbyggandet fortsätter att minska

Bostadsbyggandet i länet ser ut att fortsätta att minska även i år och marknaden för att bygga bostadsrätter är fortsatt kärv, enligt Boverkets prognos.

Boverket presenterade på torsdagen sin prognos för bostadsbyggandet i år. Och om den stämmer, kommer 2009 att innebära ett fortsatt minskat bostadsbyggande Stockholms län, trots trots att befolkningen i länet ökar och väntas passera tvåmiljonersstrecket i år.

I fjol började cirka 6 800 bostäder att byggas, men nästan dubbelt så många skulle behövas.

Cirka 1 300 av dem var lägenheter med hyresrätt. Det är en minskning med nära 60 procent jämfört med genomsnittet för åren 2005-2007.

Men även bostadsrättsbyggena minskade – och efterfrågan rasade efter halvårsskiftet, skriver Boverket. Även villabyggena minskade - med cirka en tredjedel.

Flerbostadshusen byggs till största delen i Stockholms stad. I 9 av länets 26 kommuner började inga lägenheter i flerbostadshus att byggas i fjol, enligt preliminär statistik.

Lågkonjunkturen har påverkat bostadsbyggandet i länet mycket, eftersom det varit en stor tyngdpunkt tidigare på bostadsrätter.

Förra året fanns tre gånger så många bostadsrätter som hyresrätter i kommunernas listor över projekt, men för 2009 har de minskat rejält, samtidigt som antalet hyresrätter har ökat något.

Och hur det blir med byggandet av bostadsrätter framöver beror på hur arbetsmarknaden utvecklas. Även om intresset skulle öka, så bedömer Boverket att det är en lång startsträcka innan byggandet av bostadsrätter kan komma igång igen på allvar. I prognosen skriver Boverket att det inte är osannolikt att nybyggena av bostadsrätter kan bli så få som 1 500 under 2009. Det skulle innebära mer än en halvering jämfört med i fjol.

Boverket räknar inte med att det blir någon återhämtning för hyresrätten, eftersom det finns så få hyresrätter i projektlistorna. Men i några fall kan planerade bostadsrättsprojekt göras om till hyresrätter, och det blir i såfall främst allmännyttan som ökar sitt byggande på det sättet.

Först 2010 tror Boverket att bostadsbyggandet totalt sett kan vända uppåt igen i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".