Stockholm

Inga borgerliga vigslar i tingsrätten

Uppdaterad 16:20
Snart kommer det inte längre att vara möjligt att gifta sig borgerligt i tingsrätten. I maj kommer domarna att förlora vigselrätten. Då är det bara kommunpolitiker som har borgerlig vigselrätt och för den som vill gifta sig i Stockholm återstår då alternativet Stadshuset på lördagar.

Rådman Håkan Larsson vid Stockholms tingsrätt har blandade känslor inför att sluta förrätta vigslar.

– Det är ett roligt inslag i arbetet men det tar ju lite tid från det man egentligen håller på med. Men det är alltid glatt och trevligt. Man blir glad när man kommer hit ner och har de här vigslarna. Så det kommer jag att sakna, säger Håkan Larsson.

För rådman Håkan Larsson är vigslar alltså ett välkommet avbrott i vardagslunken bland brottmål och tvister men den första maj är det slut med det - om riksdagen tar beslutet som väntat - och att tinsgrätten förlorar sin vigselrätt tycker nygifta Lisa Bengtsson inte är bra.

– Jag tycker det är synd att man ska ta bort det. Det är bra att det finns så att man har valmöjligheter, säger Lisa Bengtsson.

Efter den första maj får giftassugna istället vända sig till stadens politikerna för att bli vigda. Redan idag har staden sex månaders väntetid till vigsel och för att korta kön och klara av den förväntade ökningen har stadens politiker bestämt sig för att utöka antalet vigsel/partnerskapförättare från från 12 till 18 personer.

Dessutom utökas öppettiderna från klockan 14.00 till 18.00 på lördagar i Stadshuset. Med det nästan fördubblar staden antalet tillfällen att ingår parnerskap eller att gifta sig i Stadshuset.

Men att gifta sig på vardagar i framtiden kan bli svårt och även om finansborgarrådet Sten Nordin (M) egentligen tycker det är en statlig angelägenhet så öppnar han för en lösning.

– Ibland tror jag att fullmäktiges presidium som är heltidsengagerade kan ställa upp och förrätta vigslar även på vardagar men det är klart om behovet uppstår så kommer vi att titta på detta för vi vill hemskt gärna fortsätta på allt sätt att hjälpa människor att få gifta sig på det sätt de själva vill, säger moderaten Sten Nordin, finansborgarråd i Stockholm.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".