stockholms län

Kommunanställda riskerar förlora jobb

Uppdaterad 15:40
Flera kommuner i Stockholms län kommer att säga upp personal i år. Anledningen är sjunkande skatteintäkter till följd av finanskrisen. I Upplands Väsby kommer över 30 anställda tvingas sluta redan i år, säger kommundirektör Björn Eklundh.

– Ja, vi inleder det arbetet nu. Vi har tappar 26 miljoner i skatteintäkter för i år och räknar med att vi behöver komma ned med ett 30-tal, drygt, anställda. Sedan så behöver vi minska ytterligare fram till 2012. Någonstans uppemot 100 anställda som det ser ut nu, säger Björn Eklundh, kommundirektör i Upplands Väby.

Vilka tjänster kommer att försvinna?

– Det är för tidigt att säga, men vi ska effektivisera allt administrativt arbete så att vi får ut så mycket pengar som möjligt till skolor, till förskolor, till äldreomsorg där de gör bäst verkan.

Alla kommuner i länet upplever att de budgetar som lades förra året inte längre är aktuella. Lågkonjukturen har slagit hårt, och sammanlagt saknas nästan 600 miljoner kronor i de kommunala kassorna. Det visar en enkät från Ekot som 23 av länets 26 kommuner har besvarat.

Förutom Upplands Väsby står det nu klart att även Botkyrka, Norrtälje, Sigtuna, Tyresö, Vallentuna och Österåkers kommuner ska säga upp personal för att minska sina kostnader. Vilka och hur många anställda är fortfarande oklart; kommunerna sitter fortfarande och räknar.

Bara i Stockholm och Värmdö kan de kommunanställda känna sig trygga. Där uppger kommunerna att inga kommer att sägas upp i år. Övriga kommuner lämnar inget svar på frågan.

Flera kommuner planerar också att höja avgifter av olika slag. Om det inte räcker måste skatten höjas, men hittills är det bara Upplands-Bro som flaggar för den lösningen. Upplands Väsby, däremot, slopar sin planerade skattesänkning.

– För oss är det ju naturligtvis så att vi måste pröva det här väldigt noga så att vi klarar vår basservice till våra medborgare på ett så klokt sätt som möjligt. Det blir tufft och det blir en utmaning, men vi är övertygade om att vi kommer att klara det, säger kommundirektör Björn Eklundh.


Helen Ling
helen.ling@sr.se

Minskade skatteintäkter i förhållande till budget:

Botkyrka: 44 mkr.
Danderyd: 11,9 mkr.
Ekerö: 16,4 mkr.
Haninge: 42 mkr.
Huddinge: -
Järfälla: 40 mkr.
Lidingö: 34 mkr.
Nacka: 25 mkr.
Norrtälje: 40 mkr.
Nykvarn: 9,7 mkr.
Nynäshamn: 20 mkr.
Salem: 13 mkr.
Sigtuna: 18 mkr.
Sollentuna: 59 mkr.
Solna: -
Stockholm: -
Sundbyberg: -
Södertälje: 48 mkr.
Tyresö: 33 mkr.
Täby: 27 mkr.
Upplands Väsby: 26 mkr.
Upplands-Bro: 13 mkr.
Vallentuna: 13 mkr.
Vaxholm: 5 mkr.
Värmdö: 35 mkr.
Österåker: 19,2 mkr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista