Centern vill öka Stockholms befolkning

Centerpartiet vill av miljöskäl att befolkningen i Stockholm ska öka snabbare. I dag bor drygt 810 000 personer i staden, men redan om tio år bör Stockholms stad vara en miljonstad, enligt Centern. Och det motiverar centerpartisten Lena Ek med att staden generellt sett ger ett mer miljövänligt boende.

– Man har mindre transporter och sedan så beror det ju på hur husen ser ut. Det viktiga är ju att se til att vi nu bygger om de gamla husen och ser till att de blir miljövänliga. Och så vill ju vi ha ekohöghus, säger Lena Ek.

Det är inte risk för ökad bostadsbrist då?

– Det är ju därför vi vill försöka bygga på det här viset, säger Lena Ek.

På de senaste tio åren har Stockholm ökat sin befolkning med 74 000 personer. Och Centerpartiet vill nu ha en befolkningsökning som är dubbelt så stor.

Partiets lösning på bostadproblemet är flera höga hus i Stockholm.

Men en snabb befolkningsökning ställer inte bara krav på en mängd nya bostäder, det ska finnas fungerande trafik och service och redan idag är det trång - både på vägar och i kollektivtrafiken.

– Med de planer som ligger nu för utbyggnad av kollektivtrafiken och för tredje spåret, så tror jag att det fungerar, säger Lena Ek.

Men det tar ju mer än tio år?

– En del går snabbare och en del tar längre tid, säger Lena Ek.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista