Fisktärna. Foto:Hasse Holmberg /Scanpix

Antalet fisktärnor vid Mälaren krymper

Förra året var ett dåligt år för fisktärnan i Mälaren. En kartläggning som Länsstyrelsen låtit göra visar att antalet häckande par i östra Mälaren minskat med över 60 procent mellan åren 2007 och 2008.

– Fisktärnan är en av våra fåglar som flyttar väldigt långt och de övervintrar längs Afrikas syd- och västkust så det kan ju både bero på något under deras flytt eller någonting här i häckningsmiljön, säger Mats Thuresson, som är miljöutrerade på Länsstyrelsen i Stockholm.

Trots att antalet häckande fisktärnepar minskat mycket under förra året är fisktärnan fortfarande en av de vanligaste fåglarna på Mälarens fågelskär. Bara storskarv, gråtrut och skrattmås finns i större antal.

Men den vikande trenden är oroande.

Länsstyrelsen vet inte vad minskningen beror på. Därför ska man under 2009 titta närmare på vad minskningen kan bero på.

– Vi kommer gå iland på fisktärneöar och räkna antalet ägg och se om det är onormalt på något sätt, att fåglarna får färre ägg än normalt, säger Mats Thuresson.

Tärnan är en mycket rörlig fågel så minskningen kan bero på att tärnkolonierna flyttat till andra ställen. Till exempel längre utåt skärgården. Minskningen kan också beror på miljöpåverkan, som att mängden föda, såsom småfisk minskat i mälaren.

Men Mats Thuresson hoppas att fågeln ska komma tillbaks till sina gamla områden.

– Jag hoppas på en bra framtid för fisktärnan eftersom det är en karaktärsart för Mälaren och skränande fisktärnor hör verkligen till Mälarmiljön, säger Mats Thuresson.

Peter Johansson
peter.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".