Samtal till föräldrar efter fylleri på Gotland

Föräldrar till ett åttiotal ungdomar i Stockholmsområdet kommer att få brev eller telefonsamtal från socialtjänsten på Gotland. Det gäller fylla och alkoholrelaterade problem som ungdomarna hamnat i under semestern i sommar. Ytterligare 10 fall ses som så allvarliga att de lämnas över direkt till socialtjänsten i hemkommunen.
Enligt Owe Örnebjär, chef för socialtjänstens ungdomsgrupp på Gotland, har det varit en mycket stökig sommar. Under sommaren har socialtjänstens ungdomsgrupp i Visby rört sig bland ungdomarna nattetid, för att hålla ordning och ge stöd. Grova fall av fylla och minderåriga som dricker alkohol följs upp. När sommaren är över kommer ungdomsgruppen att ha rapporterat över 200 fall, en klar ökning mot tidigare år. En majoritet av de ungdomar som lagts in för tillnyktring eller transporterats till familj, vänner eller bakanta är från fastlandet, de flesta av dem från Stockholm. Ett antal särskilt svåra fall kommer att överlämnas till socialtjänsten i den Stockholmskommun där personen bor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".