HANINGE

Inga misstänkta för politikermisshandel

Polisen har inga misstänkta för misshandeln mot kommunpolitikern Mathias Bernhardsson, som sitter i kommunfullmäktige i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna. Han misshandlades på söndagkvällen av ett flertal personer.

Han rispades i ansiktet med kniv och fick ta emot flera slag med ett knogjärn. Själv är han övertygad om att det var nazister som misshandlade honom.

- Det finns inga andra som genomför sådana här våldsdåd och vi har ju tidigare blivit måltavla just för nazistorganisationer, säger han till Radio Stockholm.

I lördags blev Mathias Bernhardsson attackerad i samband med en en demonstration i centrala Stockholm och polisen i Södertörn ser ett samband mellan den händelsen och överfallet på söndagen.

I nuläget har polisen inga misstänkta. Polisen har kontaktat Säpo som säger att de inväntar polisens utredning.

Om överfallet på Mathias Bernhardsson har kopplingar till högerextrema grupper är det inte första gången sådant drabbar Haninge.

- Närvaron av den här typen av grupper har ju varit i princip konstant i Haninge kommun, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo som kartlägger högerextrema grupper.

För några år sedan, i samband med kommunalvalen 1998 och 2002 var det politiska klimatet i Haninge tidvis spänt. Hot, trakasserier och även våld drabbade politiker från både höger- och vänsterkanten.

Robert Noord är socialdemokratiskt oppositionsråd i Haninge, han tycker att det som hänt Mathias Bernhardsson är bedrövligt, men han tror inte att det är ett tecken på att det politiska våldet i kommunen har trappats upp igen.

- Det var kanske vanligare i Haninge för ett antal år sedan, då Sverigedemokraterna och Nationaldemokraterna var mer aktiva här. Det här är väl möjligtvis något nytt i Haninge att något så här grovt brott skulle kunna inträffa, säger han.

Är det ett tecken på att situationen håller på att förändras i Haninge igen då?

- Jag hoppas verkligen inte att det är det, utan att det här är en enstaka händelse som inte kommer att upprepas igen.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".